divendres, 17 de febrer del 2006

Boicot


Publicat a SaforGuía el 25 de gener de 2006

Fa unes setmanes la dreta espanyolista (PP, COPE, La Razón, jerarquia catòlica, Foro de la Familia) van decidir promoure un boicot contra el cava català per la qüestió de l’estatut d’autonomia. De les moltes coses que li podem retraure al PP, la pitjor de totes és la ignorància i la incultura que sovint els fa caure en mètodes parafeixistes de dubtós retorn. Quan la maquinària de l’odi es va posar en marxa alguns aparadors de Madrid van aparèixer amb la consigna lapidària "son catalanes".

Hui en dia vivim en un món d’economia globalitzada per tant els efectes pràctics del boicot se n’han anat en orris. El cava català porta taps de suro que es fabriquen a Extremadura i el vidre de les ampolles prové de Galícia. Diuen que el cava valencià ha augmentat les vendes. L’empresariat català enviava als valencians ampolles de cava sense etiquetar.
Alguna gent pensa que els catalans són insolidaris, gent àvara, traïdora i roïns per això la Conselleria de Cultura va decidir boicotejar dels llibres de text alguns autors odiosos pel fet de ser catalans: Maragall, Calders, Josep Pla. Tanmateix es van trobar amb alguns problemes com ara què fer amb Ramon Muntaner, nascut català a Peralada (l’Empordà), ciutadà i servidor de València i de cos present a Xirivella. Per no parlar d’Ausiàs March tacat amb la tara de ser fill d’un català d’Eramprunyà.

S’imaginen per un moment que algun govern de dretes a Alemanya, la República Txeca o Israel decidiren odiar Frank Kafka. Aquest extraordinari escriptor va nàixer súbdit de l’Imperi Austrohongarés a Praga i de família jueva. La seua obra està escrita en alemany malgrat que quan anava a escola de petit veia en els murs de la ciutat unes pintades que deien "si eres txec parla txec" i malgrat la simpatia i els contactes que va tenir amb la intel·lectualitat sionista de Pagra i sobretot malgrat que les seues germanes anirien a parar a un camp d’extermini nazi.

La cultura s’alimenta del respecte, la llibertat, la generositat, la intel·ligència, la cofiança i el proisme. I aquest govern valencià el que fa es promoure el boicot i l’odi però com deia el mestre valencianista Soler i Godes la barbàrie no podrà acabar mai amb la cultura.